Top je top a kde sme my?

16.02.2006 Celý región

Týždenník Trend zverejnil svoj každoročný rebríček Top 200. Podľa kritérií ako sú tržby, pridaná hodnota, zisk po zdanení či priemerný počet pracovníkov zost...
Týždenník Trend zverejnil svoj každoročný rebríček Top 200. Podľa kritérií ako sú tržby, pridaná hodnota, zisk po zdanení či priemerný počet pracovníkov zostavil 200 najväčších nefinančných podnikov nášho Slovenska za rok 2004. Otázka do vedomostnej súťaže: Koľko firiem so sídlom v Prešove alebo aj so sídlom v Prešovskom kraji sa ocitlo medzi tými \"naj\"?

Aby sme to nenaťahovali, tak odpovieme rovno. So sídlom v Prešove je medzi touto repre dvojstovkou jediná firma - Kronospan Sk, s. r. o. , na 76. mieste (navyše - nesídli \"náhodou\" v katastri Ľubotíc? ). Z okresu Prešov tiež jediná - Pivovar Šariš, a. s. , Veľký Šariš na 131. mieste. Trošku lepšie je na tom Prešovský kraj - odtiaľ je v rebríčku aj s dvoma \"našimi\" ďalších deväť, najvyššie Chemosvit, a. s. , Svit na 38. mieste.
Čo s tým? Ako vidieť obe firmy majú zahraničného investora. Jeho príchod do bývalého Drevokombinátu Šariš či do rovnomenného pivovaru je príbeh každý osve. Už v tom, že sa na tento stav práve tak dívame je odpoveď. Navyše investori prišli vtedy sem bez akýchkoľvek štátnych investičných stimulov a v podstate dodnes sa im ani žiaden neušiel. Neprišli do priemyselného parku, nepostavili fabriku na zelenej lúke, ale pokračovali tam, kde možno by to v slovenských rukách skončilo \"v múke\".
Chvalabohu, že teda Kronospan a Pivovar Šariš máme. Komu však ďakovať, že viaceré iné firmy v Prešove a v jeho okolí s ambíciou byť top, sú tam, kde sú? Kolektívnu vinu nepoznáme, takže je len zodpovednosť konkrétnych ľudí, konkrétnych vlastníkov. Isteže, zahraničná investícia nie je všeliek, možno niektoré firmy z čias spred roku 1989 boli umelo obrovské, možno... Vieme, koľko odporcov má predstava o tom, že slovenské podniky by sa dostali do zahraničných rúk. Lenže koľko firiem v týchto rukách doteraz v Prešove a v okolí skrachovalo, koľko ich cudzinci rozkradli? Zrejme ani jedna taká nie je. A tie naše, na ktoré sa toto tvrdenie vzťahuje, si zaslúžia len dve slová - \"sami sebe\".
Slovensko je také. Čo tým myslíme? V prvej desiatke rebríčka sú i Slovenský plynárenský priemysel, Slovenské elektrárne, Tesco Stores, či Orange Slovensko. Všetky sídlia - kde inde ako v Bratislave. Možno je to tak aj v Poľsku či v Maďarsku, ale chrobák v hlave, že prečo aj takéto celoplošné podniky musia sídliť len a len v hlavnom meste a už z tejto samej podstaty \"musia\" byť úspešné a top, je stále zahniezdený.
Rebríček Top 200 poskytuje veľmi zaujímavý a svojím spôsobom objektívny pohľad na hospodárstvo našej krajiny. Takže kde sme my \"od Prešova\"? Tak, kde si to zaslúžime? Ak áno, je to len naša chyba?
(jj)
 

Vyberte región